Blestem” certifică vocația de romancier a Dorei Alina Romanescu, probată încă din cărțile anterioare: „Dealul Comorii”(2002), „Distanțe”(2004), „Elmira Mahmudi-o lacrimă pentru eternitate”(2006), „Gara Centrală”(2006).

Acest al cincilea volum al său configurează destinele dramatice, neîndurătoare, impresionante a două femei, mamă și fiică, Victoria și Ana, din ținutul muntos, acoperit de păduri fabuloase, Rebra, din zona Năsăudului.

Captivant, scris cu emoție și înțelegere, având numeroase momente tensionate ce se întrepătrund cu povești de dragoste, „Blestem” propune o lectură atrăgătoare despre soartă, noroc, fericire, și hotărâri care schimbă esențial viețile oamenilor.

Ovidiu DUNĂREANU

 

Preluare din ziarul Telegraf (Constanța) Miercuri, 21 Noiembrie 2007


Blestem de mamă”, o nouă carte a Dorei Alina Romanescu

Alina CIUFU (alina.capelariu@telegrafonline.ro)

Scriitoarea Dora Alina Romanescu, pe numele său real Saveta Georgescu, va lansa, imediat după sărbătorile de iarnă, o nouă carte, „Blestem de mamă”. Ca și în celelalte patru romane ale sale, autoarea a avut ca sursă de inspirație o poveste reală, care face referire la o realitate dureroasă, traficul de persoane. În satul său natal din zona Ardealului, scriitoarea a cunoscut două fete, ale căror destine au impresionat-o și au determinat-o să scrie cartea „Blestem de mamă”. „Ana, eroina mea, trece printr-o serie de experiențe neplăcute, dar reușește să le depășească. Este vîndută în Serbia, iar acolo este nevoită să accepte tot felul de situații jenante, numai pentru un trai mai bun și pentru a-i asigura o viață mai bună băiețelului său”, a declarat Dora Alina Romanescu.

După ce a ascultat ororile prin care a trecut fata din satul său natal, autoarea din Mangalia a dat frîu liber imaginației, îmbinînd realitatea cu ficțiunea. Chiar dacă și-a obișnuit cititorii cu finaluri triste, Dora Alina Romanescu a pregătit pentru noul volum un „sfîrșit fericit”, eroina reușind să se întoarcă la familie. „Cititorul va descoperi, totuși, că această experiență neplăcută i-a lăsat Anei o traumă psihică, peste care va trece mai greu”, a concluzionat scriitoarea.

Saveta Georgescu, alias Dora Alina Romanescu, a publicat primul roman în 2002, „Dealul comorii”, în care a tratat un alt subiect actual și dureros, violența domestică. Personajul principal, o tînără, își trăiește drama în spatele ușilor închise. Cea de-a doua carte a scriitoarei din Mangalia, „Distanțe”, a fost publicată în 2004, de editura „Cartea Românescă” din capitală, La începutul anului 2006, Dora Alina Romanescu a lansat cel de-al treilea roman, „Elmira Mahmudi, o lacrimă pentru eternitate”, o poveste tulburătoare, inspirată dintr-un fapt real. În același an, scriitoarea a lansat o carte dedicată interpretului Paul Surugiu, alias Fuego, „Gara centrală”.