Mesaj de la Alfa Beta

recepționat: 17 martie 2009


Subiect

Dora Alina Romanescu-comoara dintr-un varf de viata


Dora Alina Romanescu-comoara pe care sufletul meu calator s-a oprit s-o descopere, printr-o imprejurare ce l-a facut sa se destinda si sa se intrebe daca nu cumva si minunile fac parte din viata cotidiana, din lumea obisnuita. . .

Un deal al comorii este insusi destinul acestei autoare, atat de simpla, atat de profunda si in acelasi timp, atat de complexa. . . care o data ce ti-a adresat primele cuvinte, calde si adanci, reuseste cu multa usurinta sa te faca sa observi stralucirea comorii din varful dealului. . . transparenta spirituala a artistei este insusi drumul ce te duce catre ea.

O afli din primul roman ce poarta chiar acest nume, "Dealul comorii"-locul in care doi indragostiti isi traiesc un crampei din povestea lor de dragoste, sau mai mult, locul in care o descoperi pe Dora Alina Romanescu, asa cum este ea, de la copilaria ei, marcata de lipsuri si de boala, pe care Mihaela, personajul principal, o acopera cu personalitatea ei, de o precizie si o intelepciune ce se aprofundeaza o data cu trecerea timpului. . . Mihaela intuieste de fiecare data cat de incurcate sunt cararile ce ar putea sa o deruteze din drumul ei ce cauta comoara, care o duce catre ascensiune si implinire si nu se abate din drumul drept chiar daca uneori e atat de abrupt ca te intrebi cum reuseste sa nu se prabuseasca. . .

Am copilarit in povestea ei si eu, cititorul care se trezeste impresionat, razand sau plangand, descatusandu-si sentimente reprimate sau bucurii inchise intr-un coltisor al sufletului sau de copil. . .

Negativismul in opera Dorei Alina Romanescu este invaluit intr-o unda de mister, acoperit vizibil de frumusetea interioara a autoarei. Personajele si evenimentele, aparent negative capata ceva din sufletul celei care le pune in pagina, devin acceptabile, li se mai da o sansa. . . Arma cu care negativismul este nimicit este nimeni alta decat intelepciunea, frumusetea se imprastie peste tot ce ar fi putut fi urat, binele sau dreptatea iau locul evenimentelor mai putin placute.

In Dealul Comorii ne este prezentata drama unui copil sarmanut, tintuit la pat de o boala grea pe care o invinge catre adolescenta. Se pregateste sa treaca cele mai inalte hopuri ale ascensiunii ei. Lectura ii umple golurile pe care boala le-a acumulat in inima ei, iar de aici, Mihaela isi sporeste intelepciunea nativa. Sufletul isi intinde aripile, cuprinzand in spatiul lui frumuseti pe care un copil sau un adolescent din lumea obisnuita le-ar putea trece neobservate. Cu cat aduna mai multe frumuseti, cu atat devine mai puternic si mai stralucitor. . . incercarile vin una dupa alta. Mult prea matur pentru varsta lui, copilul ia viata in maini si se lupta cu ea, o invinge, devine o femeie frumoasa, inteleapta si mai mult, tocmai pentru ca viata ce o asteapta de aici inainte, este cu adevarat dramatica. Traieste povesti impresionante, pure, de dragoste, naste un copil pe care il primeste cu bucurie in viata ei si il creste singura, dezamagiri din dragostea pe care o spera neincetat si de aici incepe un cosmar care pe cititorul obisnuit il intriga si il tine pe jar, pana la finalul romanului. Mihaela il accepta, il acopera, ca si cand nu nu ea ar trai acele momente tensionate si mistuitoare, ramane demna, primind loviturile sortii, una dupa alta cu o intelepciune ce o deosebeste din celelalte femei, asteptand ca lucrurile sa se aseze pe fagasul lor normal.

Un personaj captivant, in opera, dar si in viata de toate zilele. . .

Este o bucurie imensa sa o descoperi pe Dora Alina Romanescu si sa traiesti impreuna cu ea, un segment din viata crestinului roman, asa cum a fost el invatat de mic, din bratele bunicii si pana a ajunge pe cele mai frumoase trepte ale societatii. Parcurgi acest drum al ascensiunii minunandu-te de greutatile, lipsurile pe care le intampina, dar si de solutia salvatoare venita la timp, pentru a o ajuta sa le treaca sau sa le aduca rezolvarea de care este nevoie. Emotiile, trairile cele mai felurite, intrebarile si raspunsurile, pasiunile si povestile de viata pe care Dora le pune in pagina, sunt ale noastre, ale romanilor, iar scriitoarea are o arta de a pune in pagina si in valoare toate acestea.

Dar pentru a o descoperi pe Dora este nevoie sa zaresti sclipirea comorii din varful dealului. . . E de ajuns sa citesti cateva randuri si comoara iti va lumina drumul ce te duce catre ea, te va chema ea singura pana la ea. Randurile vor curge cu repeziciune, antrenandu-te la o lectura placuta, captivanta, emotionanta. Vei intalni povesti de viata, ale noastre, ale crestinilor romani, ale celor care ne infruptam din toate frumusetile care exista, care ne reantregesc sufletul, cea mai de pret comoara, pe care o primim in dar, chiar fara voia noastra, dar pe care ne place sa o cautam si sa o desavarsim ca valoare, chiar daca uneori e greu.

Nimic nu este intamplator, toate cate ne sunt date ne duc catre desavarsirea spirituala, aceasta este si credinta autoarei, aceasta sugereaza si textul si tema romanului, aceasta autoare care pe mine, un cititor la prima vedere, m-a impresionat, m-a prins in mreje, m-a convins, m-a facut s-o apreciez si s-o asez in sufletul meu, in cea mai frumoasa incapere. . .

Popositi un moment in lumea Dorei Alina Romanescu, in care speranta, dragostea si emotia te conduc catre cele mai profunde si frumoase locuri. . .